Нова година, ново начало? Как да го направим, според науката.

нова година
Споделете:
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Нова година, ново начало?

Учени в Швеция проведоха „най-голямото“ експериментално проучване за “Новодишните решения”. Докато милиони от нас си поставят нови цели от 1 януари, психолозите в Швеция имат някои полезни новини – по-вероятно е да успеете в започването на добър навик, отколкото да се откажете от лош.

В едногодишно проучване на над 1000 души, които са заявили, че са взели новогодишни решения, учени от Стокхолмския университет и Linköping университетът в Швеция стигнаха до заключението, че „целите за изграждане“ са по-ефективни при промяна на поведението, отколкото „целите за отбягване“ .

Преструктурирайте фокуса си

За тези, които взимат новогодишни решения, просто преформулиране на целта може да бъде ключът към това да се придържат успешно към нея.

Съавторът на доклада, професор по психология в Стокхолмския университет, казва: „Например, ако целта ви е да спрете да ядете сладкиши, за да отслабнете, най-вероятно ще бъдете по-успешни, ако кажете: “Ще ям плодове няколко пъти на ден”.

„След това замествате сладкото с нещо по-здравословно, което вероятно означава, че ще отслабнете и ще запазите целта си.“ Към това добавя: „Не можете да изтриете поведение, но можете да го замените с нещо друго.”

Авторите казват още: „Увеличаването на вероятността хората да успеят с техните новогодишни решения може да бъде от полза както за индивида, така и за обществото.“

нова година

Източник: WeForum
Снимка: Unsplash

https://bravocenter.bg/

Оставете Коментар

За Нас

Вярваме, че ученето на Английски езник може да е лесно и забавно! Затова нашите ученици получават едно по-различно обучение. Вече над 20 години се стремим да помогнем на деца, младежи и възрастни да практикуват Английски с пълна увереност!

– Езиков Център BRAVO

Последвайте ни

Скорошни Публикации

Карта на Сайта

Социални Връзки

Последвайте ни в социалните медии, за да получавате най-новата информация от Браво Център.

Заявка за Тест

Попълнете краткия ни въпросник и ще се свържем с Вас, за да направим безплатен входящ тест заедно и да обсъдим кое обучение е най-подходящо за Вашите нужди.

графика - летящ човек