5 Януари – ден на сценариста

Споделете:
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

Денят на сценаристите се чества на 5 януари в знак на признание за писателите, които се трудят за да ни поднесат най-вълнуващите истории и възвишени послания под формата на филми, пиеси и спектакли. Сценаристите са този тип писатели, които улавят  общественото въображение и така привличат вниманието ни. Нека почетем големите сценаристи на нашето време и да си дадем сметка колко е важно тяхното дело за културното ни и духовно възпитание.

Историята на това честване естествено е свързана с любовта на Америка към киното, която датира от век. Но страстта към разказването на истории под формата на пиеси и скечове е хилядолетна традиция. Независимо от средата, във всяко организирано общество съществуват множество форми на разказване на истории. Най-важната работа на сценариста е да си представи и да опише подробно, как една история ще изглежда на екрана или на сцената.

Сценаристите работят под огромен натиск и често са принуждавани да правят промени в движение, както се казва. Те работят заедно с изследователи, културни експерти и историци, за да изградят надежден сюжет. Сроковете им са обвързани с логистичните изисквания на режисьорите и продуцентите. Те се съобразяват с много фактори, между които, творческите изисквания на автора на диалозите и спецификата на актьорския състав.

Звучи като къртовска и много стресова работа, нали? Сега се запитайте за колко известни сценаристи се сещате лично? Винаги актьорите и режисьорите са тези, които обират славата, рядко отчитаме интелекта зад дадена история. Националният ден на сценаристите е част от движение, което се стреми да промени това. През 2016 г. „Screenwriting Magazine“, онлайн издание, обяви 5 януари за Национален ден на сценаристите, за да почете техния огромен принос.

Оставете Коментар

За Нас

Вярваме, че ученето на Английски езник може да е лесно и забавно! Затова нашите ученици получават едно по-различно обучение. Вече над 20 години се стремим да помогнем на деца, младежи и възрастни да практикуват Английски с пълна увереност!

– Езиков Център BRAVO

Последвайте ни

Скорошни Публикации

Карта на Сайта

Социални Връзки

Последвайте ни в социалните медии, за да получавате най-новата информация от Браво Център.

Заявка за Тест

Попълнете краткия ни въпросник и ще се свържем с Вас, за да направим безплатен входящ тест заедно и да обсъдим кое обучение е най-подходящо за Вашите нужди.

графика - летящ човек